یوبوت

در رابطه با ساخت ساز و مشاغل ساختمانی

یوبوت

۳۱ بازديد

 
سقف یوبوت چیست؟

فناوری یوبوت یک سیستم دال توخالی دو طرفه با استفاده از اجزای پلی پروپیلن بازیافتی است که برای سبک کردن سقف‌های توخالی طراحی شده است.

 در این سیستم ستون ها به صورت سر قارچ طراحی می شوند اما سر ستون ها در ضخامت دال باقی می مانند و سطح صاف و یکنواختی در زیر سقف ایجاد می شود که دارای قالب آسان و سریع و سطح معماری بهتری است.

سیستم یوبوت یک سیستم دال ساختاری توخالی دو طرفه است که در آن بلوک های پلاستیکی توخالی یا بلوک های پلی استایرن جایگزین بتن غیر سازه ای در وسط سقف بین شبکه های میلگرد بالا و پایین می شوند. سقف توخالی یوبوت از دو لایه بتن مسلح تشکیل شده است که به طور گسترده در بالا و پایین دال قرار گرفته اند و مرز بین این دو لایه محصول به نام یوبوت از پلی اتیلن، پلی پروپیلن یا پلی استایرن می باشد.

 

چرا از یوبوت استفاده می شود؟

لازم به ذکر است که هدف اصلی از قرار دادن قالب های یوبوت در داخل دال های بتنی ایجاد سوراخ های خالی در داخل دال و حذف بتن ناکارآمد در این بین می باشد.

 و کاربرد آن در سقف و فونداسیون ساختمان ها می باشد که از ترکیب قالب های بتن، میلگرد و قالب هایی با جنس پلی پروپیلن ساخته شده است. همه این موارد در کنار هم باعث مقاوم سازی سازه و در نتیجه استحکام ساختمان در برابر زلزله و حوادث دیگر می شود.

مزایای سقف یوبوت

  • امکان ایجاد دهانه بزرگ تا ۱۵ متر
  • کاهش مصرف بتن و میلگرد
  • امکان ستون بندی نامنظم
  • کاهش تعداد ستون ها
  • کاهش وزن کلی ساختمان و به دنبال آن کاهش بار روی پی
  • ایمنی و مقاومت بالای سازه در برابر حوادث
  • عدم نیاز به فونداسیون عمیق به دلیل کاهش وزن سازه و متعاقب آن کاهش هزینه ها
  • قالب های یوبوت از پلاستیک بازیافتی ساخته شده اند، بنابراین به کاهش هزینه تولید و استفاده از زباله های پلاستیکی کمک می کند.
  • امکان رسیدن به طبقات در ساختمان با ارتفاع ثابت با کاهش حجم و ضخامت سقف

معایب سقف یوبوت

  • هزینه خرید قالب های یوبوت نسبت به روش های دیگر بیشتر است و برای سازه هایی با ابعاد کوچک توصیه نمی شود زیرا مقرون به صرفه نیست.
  • پس از مرحله بتن ریزی در صورتی که عملیات ویبره به درستی انجام نشود سطح زیرین خالی می ماند که باعث کاهش مقاومت سقف می شود.
  • قالب های یوبوت به تنهایی مقاومت چندانی ندارند، بنابراین در رابطه با نگهداری و حمل و نقل خود به اقدامات ایمنی بیشتری نیاز دارند تا آسیب نبینند.
  • در صورت شکستن یا ترک خوردن قالب ها در حین بتن ریزی امکان نفوذ بتن به داخل آنها وجود دارد که باعث افزایش وزن سقف می شود که اتفاق خوشایندی نیست.
  • نکته جالب و قابل تامل در مورد قالب های یوبوت این است که پس از تولید تا ۴ ماه قابل نگهداری و استفاده است که گذشت زمان بیشتر باعث شکستن و خرد شدن آنها می شود.

 

انواع قالب های یوبوت

قالب های یوبوت موجود در بازار ایران را می توان به ۴ دسته تقسیم کرد:

  1. قالب یوبوت تک
  2. فرمت یوبوت دوبل
  3. قالب یوبوت اصلاح شد
  4. قالب یوبوت پلی استایرن

نحوه اجرای سقف یوبوت

برای اجرای این نوع سقف در مرحله اول میلگردهای زیر دال باید در دو جهت عمود بر هم قرار گیرند. در مرحله بعد قالب های یوبوت از پیش آماده شده با فواصل از پیش تعیین شده توسط رابط های افقی در کنار یکدیگر قرار می گیرند.

با توجه به پایه های مخروطی شکل زیر قطعات یوبوت، ضخامت مورد نیاز تامین می شود. در صورت نیاز به استفاده از دو قالب یوبوت، باید قبل از نصب، دو قالب را به هم متصل کنید.

در مرحله بعد میلگردهای افقی بالای یوبوت باید در دو جهت عمود بر هم قرار گیرند. این مرحله از میلگردهای تقویت کننده نیز برای کنترل برش و خمش استفاده می شود. پس از انجام این مراحل باید بتن ریزی سقف انجام شود. به یاد داشته باشید که بتن ریزی در دو مرحله برای جلوگیری از شناور شدن یوبوت ها انجام می شود.

در ابتدا فضای خالی سقف با استفاده از روان کننده های فوق العاده به صورت عمودی پر می شود. پس از خشک شدن اولین لایه بتن می توان لایه بالایی را بتن ریزی کرد. پس از گذشت زمان لازم برای سخت شدن بتن می توان قالب ها را از زیر سقف جدا کرد. به این ترتیب سقفی کاملا مسطح و سبک ساخته می شود.

به طور خلاصه می توان مراحل اجرای سقف یوبوت را در چند مرحله به شرح زیر در نظر گرفت:

  1. قالب بندی سقف
  2. آرماتورگذاری تحتانی
  3. انباشتن بلوک‌های یوبوت روی هم
  4. آرماتورگذاری فوقانی
  5. بتن ریزی (در صورت استفاده از قالب تک لایه، بتن ریزی باید در دو مرحله انجام شود.)
  6. قالب برداری سقف

الزامات اجرایی سقف یوبوت

سقف یوبوت یکی از سقف های دال مجوف است و استاندارد خاصی برای اجرای آن وجود ندارد. به این ترتیب برای بررسی الزامات عملکردی و جزئیات سقف یوبوت می توان از نکات ذکر شده در استاندارد ملی INSO 18336 با عنوان “محصولات بتنی پیش ساخته – دال های با هسته مجوف” استفاده کرد. اجرای سقف یوبوت بسیار ساده است. اما اگر ملاحظات اجرایی در این سیستم رعایت نشود، نتیجه نامطلوب خواهد بود. برخی از این ملاحظات عبارتند از:

  • برای جلوگیری از بلند شدن قالب (به خصوص قالب های با ارتفاع بیش از ۲۰ سانتی متر) توصیه می شود میلگردهای کف را به لوله یا پروفیل متصل کنید.
  • بارهای بیش از ۸۰ کیلوگرم را روی قالب ها وارد نکنید.
  • برای اتصال شبکه میلگردهای بالایی با میلگردهای پایینی و فیکس کردن قالب بین این دو شبکه باید از میلگردهای سنجاقی استفاده شود.
  • اسلامپ مناسب برای بتن ریزی در هنگام اجرای سقف یوبوت ۱۱ تا ۱۳ سانتی متر می باشد.
  • برای یکنواخت شدن سطح بتن باید از شاخص مناسب استفاده کرد.
  • هنگام ریختن بتن در هر طبقه، از جک ایمنی در سقف های پایین استفاده کنید.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، سقف یوبazaوت چیست؟ یک سیستم دال توخالی است که توسط شرکت ایتالیایی دالی فرم ارائه شده است.

 در سقف یوبوت برخلاف دیگر سیستم های سقف با حفره های پلاستیکی، از المان های کروی استفاده نمی شود، بلکه از المان های به شکل مخروط ناقص استفاده می شود.

 از نظر اجرایی، سیستم سقف یوبوت بسیار شبیه به سقف کوبیاکس است، زیرا در هر دو سیستم ، تمامی مراحل ساخت سقف در محل سایت و با استفاده از قالب بندی و بتن ریزی در جا انجام می گیرد.

بخش های مختلف تشکیل دهنده سقف یوبوت عبارتند از قالبهای پلاستیکی یوبوت، میلگردهای تحتانی و فوقانی و بتن با قرار گرفتن المانهای پلاستیکی سقف یوبوت در بین میلگرد و بتن ریزی مجموعه ای از تیرهای متعامد به وجود می آید.

 که از بالا و پایین توسط دال های پیوسته بتنی احاطه شده اند. این دال ها عملکرد توأمان تیرهای متعامد را تضمین کرده و سختی پیچشی کافی برای مقطع دال به وجود می آورد ، بنابراین یک مکانیزم انتقال نیروی دوطرفه ایجاد می شود.

 اتصال دال با ستون ها و دیوارهای برشی از طریق ایجاد ناحیه های توپر بتنی در اطراف ستون یا دیوار برشی انجام می شود که ابعاد این ناحیه های بتنی تو پر بستگی به میزان تنش های پیش بینی شده در طراحی دارد.

سقف یوبوت به عنوان یک سیستم سقفی به دلیل استفاده از قالب‌هایی خاص دارای ساختار لایه‌ای است. در واقع این قالب‌ها که عمدتاً از جنس پلاستیک هستند، می‌توانند حین اجرای سقف و بتن ریزی فضای بیشتری را اشغال کنند و متعاقباً با کاهش حجم بتن مورد نیاز موجب کاهش زیاد وزن کل سازه سقف می‌شوند. به عبارتی سقف یوبوت در مقایسه با دیگر انواع سقف از جمله دال بتنی از وزن به مراتب کمتری برخوردار است.

انواع سقف یوبوت

سقف‌های یوبوت بر اساس ساختاری که دارند را می‌توان در چند دسته زیر قرار داد.

قالب یوبوت یک تکه یا تک؛ همان‌طور که از اسم این نوع از سازه‌های یوبوت پیداست از یک تکه تشکیل شده‌اند. در واقع فضای زیرین آن‌ها آزاد است و بتن می‌تواند به راحتی وارد آن‌ها شود که یکی از مهم‌ترین معایب این سیستم سقفی نیز به شمار می‌رود.

قالب یوبوت دو تکه یا دوبل؛ این نوع از سقف‌های یوبوت به منظور رفع ایراد بزرگ سقف‌های یک تکه، یعنی ورودی بتن به داخل آن، طراحی و ساخته شده‌اند. سقف‌های یوبوت دو تکه دارای دو لایه بالایی و پایینی هستند که کاملاً در بتن غرق می‌شوند. بعد از اتمام بتن ریزی نسبت به جدا کردن لایه یا تکه پایین یوبوت اقدام می‌کنند.

سقف یوبوت اصلاح شده؛ در یوبوت‌های تک و دوبل به ابعاد ۵۲ در ۵۲ سانتی‌متری که دارند، باید از بتن با روانی بالا استفاده کرد. همچنین ویبره کردن بتن جهت پر شدن زیر قالب‌ها باید با دقت بالا انجام شود. در غیر این صورت بتن به زیر قالب‌ها نفوذ نکرده و نتیجه آن، ایجاد حفره در زیر سقف باشد. قابل‌های اصلاح شده به منظور غلبه بر این مشکل طراحی و ساخته شده‌اند. ابعاد قالب‌های یوبوت اصلاح شده ۳۰ سانتی‌متری است. باید توجه داشت که مصرف بتن در قالب‌های اصلاح شده بیشتر است.

مزایای استفاده از سقف یوبوت چیست؟

علاوه بر مزایای بسیاری که انواع سقف های تو خالی دارند، سقف یوبوت دارای دو مزیت عمده دیگر نسبت به آنهاست که مربوط به شکل المان های آن است.

یکی اینکه به دلیل شکل مخروط ناقص المانهای یوبوت، با انجام عمل بتن ریزی، در فاصله بین آنها تیرهای I شکل بتنی به وجود می آید، که این موضوع باعث ایجاد شبکه بسیار بزرگی از تیرهای I شکل عمود بر هم در سرتاسر دال شده و میزان باربری (مخصوصا در تحمل لنگر) و سختی دال را بهبود می بخشد. مزیت عمده دیگر آن نسبت به سایر سقف های توخالی با حفره های پلاستیکی این است که به دلیل کروی نبودن المان های سقف یوبوت ، چیدن آنها بر روی هم در محل انبار کردن و همچنین در زمان حمل و نقل فضای زیادی را اشغال نمی کند که این موضوع کاهش هزینه های نگهداری و حمل و نقل را در پی خواهد داشت .

معایب سقف یوبوت چیست ؟

  • هزینه‌بر بودن تهیه قالب‌ها در مقیاس کوچک و تعداد زیاد
  • ایجاد حفره در سقف یوبوت در صورت عدم بتن ریزی صحیح در اطراف قالب
  • تغییرپذیری شکل قالب‌های سقف در صورت عدم استفاده به صورت طولانی
  • نگهداری سخت به دلیل طول عمر کوتاه قالب‌ها در صورت عدم استفاده به مدت ۴ ماه
  • نفوذ بتن در ساختار قالب در صورت آسیب‌دیدگی و شکستگی آن و افزایش بار مرده بر سازه

ابعاد و ارتفاع سقف یوبوت چقدر است؟

هر کدام از قالب‌های سقف یوبوت که در جدول زیر آمده‌اند، بر اساس بار مرده سقف و فاصله دهانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در جدول زیر کاربرد هر کدام از این قالب‌ها ارائه شده است.
نتیجه گیری: بنابراین تصمیم میگیریم که از سقف یوبوت هم میشه استفاده کرد سقف یوبوت یک جورای میشه گفت که بسته به نظر صاحب پروژه دارد که بخواهد از این نوع سقف استفاده کند یا خیر یک جورای سقف یوبوت راحتی هم دارد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.